TEMEL ARICILIK ALETLERİ

MASKE

Arı sokmasına karşı koruyan en önemli araçlardan birisidir. özellikle yüzü, boynu ve başı korur. Arıcının hareketlerini kısıtlayarak rahat iş yapmasını engeller fakat bir tehlike anında hayat kurtarıcıdır. Sahip olunan arı cinsi ne kadar sakin huylu olursa olsun, her zaman sinirlenip sokma ihtimali vardır. Düz açık renkli, sıkı dokunmuş pamuklu ya da keten kumaştan yapılır.

Çok değişik tipleri vardır. Yalnızca yüze takılan maske gibi modelleri olduğu gibi, gömlek gibi giyilen modelleri de vardır. Çalışırken terleyip bunalmamak için için maskeler hava alacak şekilde bol yapılmalıdır. Ayrıca vücuda oturan maske arı tarafından sokulma riskini artırır. Yüz kısmına gerilen ince gözenekli tel, gözü yormaması için muhakkak siyah renkli olmalıdır.

ARICI ELDİVENİ

Maskeden sonra arıcıyı özellikle ellerinden sokmayı önleyen ikinci araç eldivendir. Çok çeşitli modelleri vardır. Deriden, kauçuktan, plastikten ya da kalın bez ve benzeri maddelerden yapılır.

Genelde parmak ve el kısımları plastikten, bilekten dirseğe kadar olan kısmı ise bezden imal edilir. Dirsek kısmı arıların girmesini engellemek için lastiklidir. Eldiven ne kadar iyi olursa olsun arıcının çalışma konforunu azaltır. İstenilen hareketler rahatça yapılamaz. O yüzden çok ihtiyaç duymadıkça eldiven kullanmamaya çalışmalıdır.

KöRüK

Arıcılığın olmazsa olmaz temel araçlarından birisidir. Yanan körükten arılara bir süre duman verilerek sakinleşmeleri sağlanır. Dumana maruz kalan arılar hemen bal yemeye başlarlar. Kursakları balla dolan arılar sakindir ve kolay kolay sokmazlar.

Körük silindir şeklinde galvaniz ya da paslanmaz çelikten yapılır. İyi bir körük ağzından alev çıkarmayan, uzun süre sönmeden duman veren bir yapılışta olmalıdır. Körükte çok duman veren pamuklu bez parçaları, mayıs tezeği, ağaç parçaları, kuru mısır koçanı gibi maddeler kullanılır. Koli ambalajlarında kullanılan delikli mukavva uygun ebatta kesilip, rulo haline getirilerek körüğe konur ve alttan yakılır. Ayrıca en ideal yakıtlardan birisi de büyük hayvanların tezeğidir, uzun süre yanar ve bol duman verir.

ARICI ELDEMİRİ

20-25 santim uzunluğunda bir tarafı kıvrık, diğer tarafı keskin yassı bir demir parçasıdır. Arıcı manivelası olarak da tabir edilir. Kovanı muayene eden arıcının elinde muhakkak bulunmalıdır.

Eldemiri kovan üzerine konulmuş ballığı gövdeden ayırmaya, çerçevelerin kanırtılıp oynatılarak yerinden çıkarılmasına, balmumu, propolis ve diğer kazıntıların çerçevelerden veya kovan alt tablasından kazınmasına yarar.

ARICI FIRÇASI

Arıcı fırçası petek üzerindeki arıları zarar vermeden uzaklaştırmaya yarar. Yumuşak uzunca, bol tüylü ve sağlam olanları tercih edilmelidir.

Tavuk, kaz, hindi teleği ya da benzeri görevi yapacak yumuşak bitki dalları da aynı işe yarar.

HAZIR PETEK

Modern arıcılığı geleneksel arıcılıktan ayıran en önemli araçtır. Hazır petek eritilmiş saf balmumunun özel makinelenden geçirilerek, petek gözlerinin başlangıç yerleri belli olacak şekilde ince plakalar haline getirilmiş şeklidir.

Hazır petek ihtiyaca göre çeşitli kalınlıklarda imal edilir. Genelde kuluçkalıklarda kalın, ballıklarda ince olanları tercih edilir. Peteklerin ebatları kovanların ölçüsüne göre değişir.42×14, 42×26, 42×20 ve 42×22 gibi standart ölçüleri vardır. 1 kilo temel peteğe, 14lük ölçü de; 24 tabaka, 20 cmliklere; 18 tabaka, 22 cmliklere; 16 tabaka, 26cmliklere; 14 tabaka girmektedir